De ce sunt trufele atât de scumpe: dacă nu știai, acesta este motivul

de: Ozana Mazilu
16 06. 2023

Dacă nu știai de ce trufele sunt atât de scumpe, iată motivul. Ca referință, cea mai scumpă trufă a costat 330.000 de dolari.

Trufele sunt greu de găsit, depozitat și vin cu o aromă consistentă. Cresc în apropierea rădăcinilor anumitor copaci, dar unii dintre cei mai consacrați vânători de trufe se bazează pe abilitățile animalelor pentru a le găsi.

Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc sub pământ. Ele pot fi negre, albe sau vișinii, cu specii care includ Tuber melanosporum, Tuber magnatum și, respectiv, Tuber uncinatum.

Trufele sunt pe cale de dispariție

Trufele răsar sub pământ pe tot globul, dar se găsesc frecvent în țări europene precum Franța, Italia și Spania. Micorizele precum ciupercile trufei se caracterizează prin relația simbiotică pe care o împărtășesc cu plantele, jucând un rol activ în transferul de nutrienți în sistemele lor radiculare.

Din acest motiv, trufele se găsesc presărate printre rădăcinile anumitor copaci care împărtășesc această relație simbiotică. Este un schimb benefic, fiind win-win atât pentru copac, cât și pentru ciuperci – adică până când oamenii înfometați de trufe vin în căutarea lor.

Există mulți vânători de trufe, dar abilitățile lor pălesc în comparație cu cele ale porcilor care sunt atrași de feromonii eliberați de ciuperci. Câinii dresați pot face, de asemenea, treabă bună, iar cercetările au descoperit chiar că două specii de păsări care locuiesc la sol din Patagonia sunt vânători de trufe pricepuți.

De ce sunt trufele atât de scumpe? Trufele sunt atât de scumpe pentru că sunt o resursă rară, greu de găsit și foarte sezonieră. Vor crește doar sub anumiți copaci și în condițiile potrivite, lucru pe care schimbările climatice l-ar putea destabiliza, potrivit cercetărilor, punând sub semnul întrebării viitorul trufelor.

„În cel mai probabil scenariu privind schimbările climatice, producția europeană de trufe va scădea cu între 78 și 100% între 2071 și 2100”, a spus autorul studiului, Paul Thomas, într-o declarație.

„Cu toate acestea, declinul poate avea loc înainte de această dată, când sunt luați în considerare alți factori de schimbare a climei, cum ar fi valuri de căldură, incendii forestiere, evenimente de secetă, dăunători și boli”.